Onderhoud van je instrument

Onderhoud van ventielen en ventielhuis
Voor en na het gebruik van het instrument moeten de ventielen geolied worden. Draai hiervoor het bovendeksel los en trek daarna het ventiel omhoog, zonder het ventiel te draaien. De ventielolie gelijkmatig op het ventiel aanbrengen. Het ventiel weer inbrengen en het bovendeksel vastdraaien. Daarna het ventiel op en neer drukken, zodat de olie zich over het gehele ventiel kan verdelen. Ook na het gebruik is het verstandig om opnieuw ventielolie op te brengen. Dit beschermt de ventielen tegen oxidatie (roesten) en verlengt de levensduur van je instrument. Ook de oxidatie van de mondstukbuis kan men vertragen door regelmatig ventielolie in de mondstukbuis te spuiten. De ventielen en ventielhuizen kunnen gereinigd worden door een niet pluizende doek. Speciaal instrumentenolie kun je in elke muziekwinkel kopen.

Onderhoud van de stembogen
Behandel de stembogen met buizenvet (vaseline). Daardoor blijven deze luchtdicht en perfect schuiven. Een stemboog kan verwijderd worden door het juiste ventiel in te drukken en de boog eruit te trekken. De binnen- en buitenzijde kunnen met een niet-pluizende doek of een speciale buizenwisser gereinigd worden. Niet te veel vet opbrengen en dit goed verdelen door de stemboog na montage een paar keer heen en weer schuiven. Vaseline kun je kopen bij elke drogist.

Onderhoud binnenzijde
Verwijder na elk gebruik het vocht uit je instrument. Het mondstuk en de mondstukbuis kunnen regelmatig gereinigd worden door een mondstukwisser en buizenwisser. Of je kunt je mondstuk met heet water en wat zeep schoonspoelen.

De verdere binnenzijde kan gereinigd worden door de ventielen en de stembogen te verwijderen en daarna het instrument te weken in een oplossing van groene zeep met warm water van 30 tot 40 graden Celsius. Daarna kan je de binnenzijde van de buizen met de buizenwisser reinigen. Met schoon water afspoelen en grondig droog wrijven. Nieuw buizenvet op de stembogen en nieuwe olie op de ventielen aanbrengen en het instrument weer monteren.
Olie en schoonmaaksetjes zijn ook via de vereniging aan te schaffen. Neem voor meer informatie hierover contact op met Lena Cruiming.

Onderhoud van de buitenzijde
Verzilverde instrumenten kunnen door een geprepareerde poetsdoek gereinigd worden. Deze speciale doek kun je in een muziekwinkel kopen. Doe dit elke keer nadat het instrument gebruikt is. Verwijder hierbij alle vlekken van het instrument. Eventueel kan als poetsmiddel ‘Hagerty Silver Foam’ gebruikt worden. Gebruik liever geen andere zilverpoetsmiddelen, omdat dit over het algemeen schuurmiddelen zijn.

Gelakte instrumenten kun je met een poetsdoek afnemen. Gebruik nooit een schuurmiddel bij een gelakt instrument, omdat daardoor de lak beschadigt. Er is wel een speciaal lakpoetsmiddel in de handel.Naast dat vlekken gemakkelijker verwijderd kunnen worden, zal ook de lak door het opbrengen van een dunne waslaag enigszins beschermd worden tegen de inwerking van b.v. transpiratie.
Plaats het instrument na gebruik altijd terug in de koffer. Als je het niet helemaal goed begrijpt, vraag het dan aan een iemand, die al langer op de vereniging zit of aan je leraar.

Instrument kapot?
Wanneer je instrument kapot is, moet je dit gelijk melden én laten zien aan de instrumentencommissie (Aalzen en Jaap S). Dit kan elke donderdagavond voor aanvang van de repetitie van Juliana. Per geval zal het bestuur bepalen of de kosten van reparatie voor de vereniging zijn, of dat je zelf (een deel) moet betalen. Bijvoorbeeld: Als de schade is veroorzaakt doordat je zelf een buis hebt verbogen, dan zijn de kosten ook voor jou. Tip: wees extra voorzichtig en zuinig op je instrument, dan kom je niet voor onnodige kosten te staan.