Dirigent Stefan de Groot

Stefan de Groot is op 26 juni 1987 te Aduard geboren. In Aduard begon hij zijn muzieklessen aan de muziekschool. Ook speelde hij mee in ons fanfareorkest Juliana op de bariton. Nadat hij zijn middelbare school had afgerond, besloot hij zijn muzikale carrière te vervolgen aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen. Aanvankelijk studeerde hij bariton, maar al snel stapte hij over op bastuba, waarvoor hij in juni 2010 zijn diploma behaalde.

Aansluitend op zijn studie bastuba volgde Stefan de studie Hafabra Directie aan hetzelfde conservatorium bij docenten Tijmen Botma en Klaas van der Woude. Deze studie rondde hij af in juni 2014 met onder andere een concert waarin hij de Provinciale Brassband Groningen dirigeerde.

Sinds oktober 2007 dirigeert hij het opleidingsorkest Juliëtte van CMV Juliana Aduard. In september 2009 kwam daar het A-orkest ook bij. Naast de aanstelling als dirigent van Juliana is Stefan ook verbonden aan  ‘De Bazuin’ Winsum, ‘Advendo’ Burum en is hij een graag geziene gastdirigent bij verschillende orkesten in Groningen en Friesland.

Ook geeft Stefan les aan bijna 30 leerlingen op koperblaasinstrumenten in Aduard en Winsum.

Als muzikant is Stefan actief bij de Provinciale Brassband Groningen (PBG), waarmee hij in november 2015 de nationale titel op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in de wacht sleepte. Bovendien won hij op dit concours met zijn collega’s de prijs voor beste bassectie van Nederland.

Ook maakt hij deel uit van het Borealis Brass Quintet waarmee hij concerten gaf in o.a. het Concertgebouw in Amsterdam, Theater Carré in Amsterdam en De Oosterpoort in Groningen. Daarnaast heeft hij ingevallen bij militaire orkesten zoals de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht en speelt hij geregeld bij professionele gezelschappen zoals het Nationaal Symfonisch Kamerorkest, Orkest “de Ereprijs” (moderne muziek) en Sinfonia Rotterdam.

dsc_0385_20151219_1411100608